Pijnbestrijding met de MaMMaTENS

Veilig en effectief

Je bevalling. Je bent je al enkele maanden aan het voorbereiden, maar elke zwangerschap en elke geboorte is uniek. Toch zijn er natuurlijk zaken die je van te voren kunt regelen. Je hebt uiteraard je bevallingstas klaarstaan voor als je (al dan niet onverhoopt) in het ziekenhuis zult bevallen en natuurlijk heb je zo je ideeën over hoe de bevalling zal gaan. Bespreek je wensen met je verloskundige en leg ze eventueel vast in een bevallingsplan. En vergeet daarbij niet over pijnbestrijding na te denken, want hoe je het ook wendt of keert: bevallen doet pijn.

Jouw lichaam, jouw wensen

Als je om wat voor reden dan ook zonder pijnbestrijding wilt bevallen, is dat natuurlijk een uitstekende keuze, zoals ook het willen bevallen met iets tegen de pijn een uitstekende keuze is. Hou er wel rekening mee, dat met veel vormen van pijnbestrijding je niet thuis zult kunnen bevallen, omdat de hartslag van de baby goed in de gaten gehouden moet worden.

De bekendste vorm is natuurlijk de ruggenprik, waarbij met een naald een slangetje in je rug gebracht wordt. Via dit slangetje ontvang je vervolgens tijdens je gehele bevalling verschillende pijnstillers.
Een andere optie is lachgas. Dit is een mengsel van stikstof en zuurstof, dat je via een mondneusmasker inademt tijdens je weeën. Je krijgt dus alleen de pijnstilling binnen tijdens de wee, want na de wee haal je het masker van je gezicht.
Ook kun je een injectie met pethidine krijgen. Dit is een soort morfine die in je bil of bovenbeen geïnjecteerd wordt. Dit middel werkt binnen ongeveer een half uur en de werking houdt ongeveer twee tot vier uur aan.
Als laatste heb je de mogelijkheid een pompje te krijgen, waar eveneens een morfine-achtige stof in zit. Je bepaalt door middel van een knop zelf wanneer en hoeveel pijnstilling je krijgt. Omdat de pomp begrenst is, kun je jezelf niet overdoseren.

Niet elke vorm wordt in elk ziekenhuis aangeboden en elke vorm heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen, waar je verloskundige je uitstekend over kan inlichten. Samen kunnen jullie dan kijken wat het beste bij je past.

Wanneer je echter liever geen medicamenteuze pijnstilling wilt, maar toch graag ondersteuning wilt hebben bij de pijn, is de MaMMaTENS wellicht voor jou het overwegen waard.

Wat is MaMMaTENS

De MaMMaTENS is een medisch gecertificeerd apparaatje dat werkt door middel van elektrostimulatie. Dit is een techniek die door middel van stroomimpulsen zorgt voor pijnvermindering. TENS betekent Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie: eenvoudig gezegd worden elektrische impulsen via de huid doorgegeven aan het brein, waardoor er een natuurlijke vorm van pijnstilling op gang wordt gebracht. De gelukshormonen die hierbij vrijkomen, zorgen zelfs voor een aangenaam gevoel.

Het apparaatje is zelf eenvoudig te bedienen en werkt met elektroden die je naast de ruggengraat plakt, onder je bh-bandje. Er moeten minimaal twee vingerbreedtes tussen de elektroden zitten. Je stelt het apparaat in volgens de bijgevoegde gebruiksaanwijzing en kleine stroomstootjes zorgen ervoor dat pijnsignalen minder goed aan je hersenen worden doorgegeven, maar ook dat je lichaam zelf beter pijndempende stoffen aanmaakt. Je hoeft niet bang te zijn dat je last krijgt van de stroomstootjes, want deze geven een aangenaam, kriebelend gevoel. Daarbij heb je natuurlijk zelf de controle over hoe sterk je de stroomstootjes wilt ervaren. En heb je gekozen voor een MaMMaTENS met een boostknop? Dan kun je tijdens een wee deze indrukken, voor een extra impuls die je door de wee helpt.
Tijdens de ontsluitingsfase maak je gebruik van twee elektroden en tijdens de uitdrijvingsfase kun je gebruik maken van vier elektroden.

Veilig en voor bijna alle bevallingen geschikt

De MaMMaTENS biedt een veilige vorm van pijnbestrijding, maar is ook tijdens bijna elke bevalling bruikbaar. Waar je bij de eerder beschreven varianten altijd in het ziekenhuis moet bevallen, is de MaMMaTENS ook uitstekend te gebruiken tijdens een thuisbevalling. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het niet te combineren is met een waterbevalling, maar verder ben je in principe vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Zeker als je tijdens je ontsluitingsweeën veel wilt bewegen, is dit natuurlijk ideaal.
Maar in het ziekenhuis is het gebruik van de MaMMaTENS ook heel goed mogelijk, zelfs in combinatie met andere vormen van pijnstilling. Wel kan het zijn dat de ECG van de baby verstoord wordt; dan moet je de TENS uitzetten.

Andere voordelen

Het gevoel van controle, geen chemische middelen in je lichaam en dat van je kindje en de mogelijkheid thuis iets gericht te doen aan pijnbestrijding zijn allemaal afwegingen die zwangere vrouwen maken wanneer ze kiezen voor de MaMMaTENS. Maar weet je dat ook voor en na de bevalling het apparaatje handig van pas kan komen? Zo is het in te zetten bij rusteloze benen, rugpijn en misselijkheid en na de bevalling kan het je zelfs helpen weer back in shape te komen! Alle TENS-apparaten hebben een spierstimulatieprogramma, waarmee je zonder zware fysieke inspanning rustig je spieren kunt opbouwen. Ideaal voor na een bevalling dus, omdat diëten en stevig sporten natuurlijk dan een no-go zijn.

Voor- en nadelen

We zetten in het kort nog even de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen:

• veilig voor moeder en kind
• geen chemische middelen in je lichaam
• bewegingsvrijheid
• geschikt voor zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen
• controle over je pijn

Nadelen:

 niet geschikt voor een waterbevalling
• als je ECG van je kindje storing geeft, moet je de TENS uitzetten
• soms kunnen de electroden huidirritatie geven
• als je de TENS te intensief gebruikt, kun je spierpijn krijgen
• er zijn enkele contra-indicaties voor het gebruik van de TENS, lees deze voor aanschaf en gebruik.

Enthousiast geworden? Bespreek dan de MaMMaTENS met je verloskundige. Wij bieden een drietal TENS-apparaten aan, die je niet alleen kunt kopen, maar ook kunt huren. En vraag ook na aan je zorgverzekeraar of deze de MaMMaTENS vergoedt, want steeds meer verzekeringen hebben de TENS in een pakket opgenomen.

We wensen jou een goede bevalling!